DANI 1072 | 01.10.2019.

Vildana Selimbegović

Piše: Vildana Selimbegović

Svi putevi vode u Beograd

kosovska petlja

Aleksandar Bocan-Harčenko i Matthew Palmer, diplomate u balkanskom kotlu

Svi putevi vode u Beograd

Aleksandar Vučić je, navodno, spreman za očuvanje vlastitog ponosa kojeg mjeri kvadratnim kilometrima Kosova odreći se radikaliziranog Milorada Dodika, najveće prijetnje miru ne samo u Bosni i Hercegovini. Može li taj paket Palmer i isporučiti drugo je pitanje, koje zapravo najviše i brine Rusiju

Potrebno je raditi na jačanju međuetničkog povjerenja u zemlji, a ne stvarati nove tenzije. Ova rečenica, iako zvuči kao mantra visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, zapravo ne nosi autorski pečat Valentina Inzka: vjerovali ili ne, izrekao ju je osobno Petar Ivancov, ruski ambasador u BiH. I to je zapravo jedna od rijetkih koja zvuči dobronamjerno, no i ona je “izvučena iz konteksta”, ostatak intervjua koji je nedavno ambasador Ivancov dao Glasu Srpske doima se kao sukus nastupa Milorada Dodika, lidera SNSD-a i člana državnog Predsjedništva i ex-člana najvišeg organa BiH i lidera HDZ-a Dragana Čovića.

Ruska škola

Ivancov se uistinu dosta dugo i ponaša kao ambasador ovog dvojca, Ambasada Rusije uselila je u mostarski ured člana Predsjedništva čim je Željko Komšić najavio da se novac poreskih obveznika može i bolje trošiti nego je to činio Čović, a u Istočnom Sarajevu, u zgradi koju Dodik koristi za svoj ured tokom mandata ubjedljivo je najčešći gost. Pa ipak kada se onomad učinilo da Dodik razmišlja o redukovanom ANP-u, dobro obaviješteni izvori iz RS-a su ustvrdili da ključni poziv, koji ne samo što mu je pomogao odlučiti već ga je i dodatno radikalizirao, nije bio iz ruske ambasade u Sarajevu, već one beogradske. Zvao ga je Aleksandar Bocan-Harčenko.
Harčenko je Bosancima i Hercegovcima dobro znani lik, ne samo zato što je prije Ivancova bio ambasador Rusije.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.