DANI 1072 | 01.10.2019.

Edina Kamenica

Piše: Edina Kamenica

Svi imaju prava, a gdje smo mi?

kolektivni mir, socijalni ugovori

Mi smo kao uspavana ljepotica, samo to ne znamo

Svi imaju prava, a gdje smo mi?

Zašto se potpisuju kolektivni ugovori koje niko ne provodi? Da li su tome uzrok samo pare ili nedostatak volje da se bilo šta ozbiljno promijeni “makar dok sam ja u toj stolici”? Priča o doktorima je poučna, ali nije jedina...

Kolektivni ugovori su onaj dio bh. stvarnosti na koji se pažnja obrati tek kada kola krenu nizbrdo. Šema je svugdje ista: dok vlada mir, smjeli bismo se zakleti u to da malo ko zna šta u njima stoji. No, kada se zemlja zatrese i tlo počne podrhtavati, tada se otkrije, recimo, da na papiru piše nešto što niko živ ne može realizovati.
“Naravno da bi imalo efekta kada bi neko jednom odgovarao za ono što potpiše, a ne ispoštuje”, smatra Zehra Hadžić, predsjednica Štrajkačkog odbora osnovnog obrazovanja Unsko-sanskog kantona.
Polovinom septembra, nakon tri sedmice, tamošnji štrajk je okončan stavljanjem potpisa sindikata i osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja na Vladin prijedlog. Prosvjetari mogu biti zadovoljni jer im je osnovica sada onakva kako to definiše Kolektivni ugovor, odnosno, jednaka je osnovici uposlenika iz organa uprave, postignuto je izjednačavanje plata i razlika na plaće, minuli rad se boduje kao i kod budžetskih korisnika.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.