DANI 1072 | 01.10.2019.

Razgovarao: Fahrudin Bender

Piše: Razgovarao: Fahrudin Bender

Bihać je žilav grad

intervju

Šuhret Fazlić

Bihać je žilav grad

Problem je što nama od 30 dana u mjesecu 20 uzmu problemi i poslovi oko migranata. Kako raditi u okolnostima kada imate i takve poruke kao što su pucaćemo, ubićemo, ovo, ono, pita gradonačelnik Bihaća, koji je svjestan da se migrantska kriza u USK-u ni na koji način ne može spriječiti, te gleda samo da pronađe način kako da gradu ostane kakva korist od poslova sa međunarodnim organizacijama. Međutim, poslovi sa jednima i drugima znaju biti komplikovani, pogotovo u komplikovanim prilikama uz dolazak zime, zahtjeve EU da se zatvori Vučjak i nezadovoljstvo građana koji ga drže za obećanje da će u potpunosti rasformirati i zatvoriti kampove Miral i Bira, a već se i novi moraju otvarati

DANI: Kriza teče pod paskom međunarodnih organizacija i EU koje nalaze sredstva za smještaj i ishranu migranata, te niza organizacija na terenu. Možemo li im vjerovati kada je u pitanju upravljanje migrantskom krizom?

FAZLIĆ: Oni to ne žele, oni nisu tu da bi upravljali krizom u našoj zemlji. Evo ambasador Wigemark je nedavno poslao pismo u kojem jasno kaže da teret krize treba skinuti sa Unsko-sanskog kantona i rasporediti ga, te da država mora preuzeti vlasništvo i odgovornost nad ovim procesima. Ono što rade druge države, treba raditi i BiH. Mi ne možemo to raditi jer faktički pokazujemo da smo nemoćni. Ne možemo zatvoriti granice na Drini zato što Granična policija BiH nema dovoljno ljudi i opreme. Pitanje je da li im treba poslati ispomoć iz policije, vojske, koga god? Međutim, to ne želi Milorad Dodik jer to praktično znači potvrđivanje suverene države BiH u praksi.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.