DANI 1072 | 01.10.2019.

Saša Rukavina

Piše: Saša Rukavina

Srce i lopata nisu dosta

fokus

Septembarska pobuna može dovesti do raspleta koji niko ne želi

Srce i lopata nisu dosta

Dugovi rudnika toliki su da čak i nadležni, koji još čekaju analize sa stvarnim podacima, počinju sve glasnije pričati o zatvaranju nerentabilnih, a restrukturiranju ostalih

U vrijeme kad završavamo štampanje ovih Dana ističe trećina šezdesetodnevnog roka koji je Vlada Federacije dala Elektroprivredi BiH da napravi ozbiljnu analizu stanja u rudnicima u Zenici i Brezi i da skonta šta će s njima. Rok je zadat nakon što su zenički rudari (uz pomoć kolega iz ostalih rudnika koji su dio Koncerna Elektroprivreda) prvo radničkim neposluhom zaustavili proizvodnju, potom protestovali pred zgradom Vlade FBiH u Sarajevu, a onda se na dva dana zatvorili u jamu čekajući da neko (uprava rudnika, Elektroprivreda, Ministarstvo energetike i rudarstva, Vlada, ko god) nađe pare, pa da Porezna uprava FBiH deblokira račune rudnika, pa da njima bude isplaćen topi obrok.
Realno, situacija nam je poznata. Rudari su pred zgradama vlasti protestovali i zadnjih godina postojanja Socijalističke Republike BiH, u jame se zatvaraju bar zadnjih deset godina demokratije ovdje, računi su im svako malo blokirani bar od zadnjeg rata, dugovi se uredno gomilaju, nadležni federalni ministar Nermin Džindić reći će samo u Zenici ritmom od 200 maraka po iskopanoj toni ćumura. S druge strane, rudnici imaju višak radnika, a manjak rudara, ti rudari danas, zahvaljujući ko zna (ma, znaju oni sami) čijim interesima tokom nabavki opreme, planiranja poslova, iznajmljivanja radnika, rad srcem, rukama i lopatom kao u doba Alije Sirotanovića.
Sve u svemu, tamnosiva, ako već i ne crna perspektiva.
A, da, ta frka sa zeničkim rudnikom, koja je nadležne natjerala da prvi put glasno izgovore i da je moguće zatvaranje tog rudnika (za Brezu možda ima nade, kažu udruženi Džindić i direktor Elektroprivrede BiH Bajazit Jašarević), nije i jedina.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.