DANI 1072 | 01.10.2019.

Saša Rukavina

Piše: Saša Rukavina

fokus

Reagiranje Željeznica FBiH (Svi smo mi fašisti, Faruk Šehić, Dani 1.071.)

Ne vršimo segregaciju putnika

Povodom teksta Svi smo mi fašisti autora Faruka Šehića, u kojem je navedeno da Željeznice FBiH u vozu Sarajevo - Bihać vrše segregaciju putnika na osnovu boje kože i porijekla, dostavljamo vam demanti na ove neistinite i uvredljive navode, piše u reagovanju koje smo dobili.
"Željeznice Federacije BiH d.o.o Sarajevo kao javno preduzeće obavljaju usluge prevoza putnika i robe i dužne su prevesti svakog putnika koji ima urednu prevoznu ispravu. Željeznice FBiH nemaju posebne vagone za migrante, ne izbacuju nikoga iz vagona i ne isključuju iz prometa nikoga ko ima urednu prevoznu ispravu i svojim ponašanjem ne ugrožava ostale putnike i ne narušava bezbjednost saobraćaja.
Migranti se ukrcavaju zajedno sa ostalim putnicima i sjedaju na mjesto koje im je naznačeno na kupljenoj karti, odnosno rezervaciji", navodi se u reagovanju, te nastavlja da kondukteri "ne razdvajaju putnike po boji kože i ne vraćaju u vagonski geto nikoga ko se usudio pomiješati sa povlaštenim bijelim putnicima, kako navodi vaš autor".
Iz Željeznica FBiH navode da su se, pošto se migrantska kriza reflektuje i na njihov rad, više puta obraćali "Ministarstvu sigurnosti BiH, kao i Ministarstvu unutrašnjih poslova FBiH i kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova i tražile pomoć i informacije o načinu postupanja u vezi sa prevozom migranata, koji najčešće koriste voz na relaciji Sarajevo - Bihać".
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.