DANI 1072 | 01.10.2019.

Nisad Selimović

Piše: Nisad Selimović

Gabriele, crni sine!

d‘annunzio

Pjesnike treba držati daleko od stvarnosti

Gabriele, crni sine!

Kad će te slučaj: Prvo je reporter Dana bukvalno ničim izazvan naletio na tršćansku izložbu o suludom potezu koji je jedan suludi italijanski pjesnik povukao prije 100 godina, a onda su moderni italijanski poštovaoci tog suludog pjesnika poslali avione na Hrvatsku da ponovo okupiraju Rijeku. Ko je, dakle, bio pokvareni zub koji je Mussolini ispunio zlatom?

Čudni su narodi svjetski, svi nešto slave ili traže razlog da to čine. Bile to uspjele ili neuspjele bitke, borbe za slobodu ili sjedanje iza vozača u autobusu, izlasci iz ormara ili rudnika, svi mašu nekakvim zastavama i obilježavaju značajne datume. Otkako je svijeta i vijeka, tako je i ne čini se da će se ta praksa ikada učiniti nezrelom, budalastom ili prosto nepotrebnom.
Evo, baš prije nekoliko dana, nekakvi uhljupi su uletjeli u Rijeku i okačili zastave Kraljevine Italije. Koliko su bili smotani, nisu ni dan visile, nego ih je hrvatska policija promptno pokupila skupa s komadom platna i smjestila u buksu. Narednog dana nahvatali su još nekoliko skupina koje su imale slične namjere, a što ovima nije bilo po volji. A kome bi i bilo da mu neko iz tuđe države vješa ne svoje, nego svoje bivše zastave?

Ne baš običan

Ispostaviće se, provokacija je bila više nego smislena i ubola je tamam gdje je i trebala da ubode - Hrvate i Riječane direktno u srce, tačno stotinu godina nakon što je jedan pjesnik zajedno sa grupom istomišljenika trijumfalno u Fiatu Tipo 4 dovezao u Fiume i proglasio Italijansku upravu za Kvarner, klasičnu paradržavu koja nije imala realno uporište ni u čemu.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.