DANI 1072 | 01.10.2019.

Alema Pendek

Piše: Alema Pendek

Jedinstveno tržište preduslov je za napredak

BIZNIS VIJESTI

Sto najvećih

Jedinstveno tržište preduslov je za napredak

Ni Bosna i Hercegovina, ni zemlje naše regije ne mogu biti konkurentne na evropskoj i svjetskoj tržišnoj sceni bez jedinstvenog tržišta, poručeno je sa konferencije Izazovi izvoza, koja je u organizaciji Poslovnih novina i Vanjskotrgovinske komore BiH održana u Sarajevu.
Kako je ovom prilikom istakao potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić, formiranje zajedničkog tržišta u regionu donijelo bi dobro svim zemljama, a zajedničko tržište značilo bi nova radna mjesta, smanjenje troškova, brži protok robe i ljudi.
Značaj izvoza za svaku državu je, prema riječima predsjednika Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma zapadnog Balkana Marka Čadeža, ogroman jer za sebe veže veliki broj uslužnih i proizvodnih djelatnosti čije je poslovanje u velikoj mjeri pod utjecajem izvoznih trendova.
"Ono što vrlo konkretno želimo da postavimo kao rezultat i da o tome otvoreno razgovaramo sa vladama jeste da na kraju krajeva imamo jedinstveno ekonomsko područje u kojem kada, naprimjer, roba krene i uđe na Horgoš, ona ide dalje do Sarajeva ili Drača bez bilo kakvog zaustavljanja", pojašnjava Čadež.
Ekonomski stručnjaci su na konferenciji razgovarali i o prevazilaženju problema odlaska stručne radne snage, ali i izazovima digitalizacije društva. (A. P.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.