DANI 1071 | 01.09.2019.

Zinaida Đelilović

Piše: Zinaida Đelilović

Pravosuđe 16 godina u autu

upiremo prstom

Je li za sve kriva reforma iz 2003. godine

Pravosuđe 16 godina u autu

Umjesto da se bave spašavanjem pravosuđa, predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija i potpredsjednica Ružica Jukić bave se pisanjem FB statusa i kolumni

Da je odavno dogorjelo u našem pravosuđu, shvataju svi osim čelnika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH koji se uporno drže za svoje fotelje, a u njihovoj režiji se nižu afere za aferama. I dok nas međunarodna zajednica pokušava spasiti vrsnim njemačkim pravnim stručnjakom Reinhardom Priebeom, koji je uzgred uspješno učestvovao u reformi pravosuđa u Makedoniji i Albaniji, čiji izvještaj možemo očekivati do oktobra, čelnici VSTV-a bave se pisanjem statusa po svojim Facebook profilima kojim se obračunavaju sa neistomišljenicima. Predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija otišao je i korak dalje, pa je za Nezavisne novine napisao kolumnu Napadi opasnih namjera.
“Uspostavljanje kontrole nad pravosuđem i njegovo stavljanje u funkciju ostvarivanja važnih političkih interesa postao je jedan od primarnih ciljeva određenih političko-paraobavještajnih centara moći iz Sarajeva, potpomognutih podrškom pojedinih predstavnika međunarodne zajednice u BiH, kako bi se pravosuđe predstavilo kao političko-koruptivno-obavještajni centar moći”, napisao je Tegeltija.
Međutim, ni u jednom momentu Tegeltija ne govori koji su to centri moći iz Sarajeva.

Centri i “centri” moći

Kolumna predsjednika Tegeltije naišla je na žestoke reakcije u javnosti. Na njegovu kolumnu nisu ostali nijemi ni član VSTV-a Goran Nezirović, ni sudija Suda BiH i prvi predsjednik VSTV-a Branko Perić, koji važi za jednog od trenutno najžešćih kritičara pravosuđa.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.