DANI 1071 | 01.09.2019.

Đorđe Krajišnik
Foto: Damir Ćumurović

Piše: Đorđe Krajišnik Foto: Damir Ćumurović

Desanti kroz Drvar

titovim stazama evolucije

Put preko sedam dolina i sedam gora

Desanti kroz Drvar

Nije nam preostalo ništa drugo nego da se revnosno uputimo u Drvar. Jer kad se ovoliko larma, to mora da je neka ozbiljna frtutma, možda kao onomad kad je Reks spasio druga Tita od njemačkog desanta. Put je bio dugačak, preko sedam gora i dolina

Ljeto je na izmaku, malo je političkih događaja, oni najkrupniji još čekaju da prođu godišnji odmori, pa je nužno da se pravi buka od bilo čega. Tako je, ovih dana, a usljed nedostatka pravog materijala za političke uznemirenosti, u fokus javnosti došao inače zaboravljeni bh. grad Drvar u kojem se najavljuju trvenja etničkog tipa. Dakako, sporni su iznova datumi iz naše ratne prošlosti, preciznije njihovo tumačenje.
Znate ono za jedne rat, za druge brat, jedne se kao oslobodilo, druge se kao porobilo.
Naime, Kantonalni odbor HDZ-a BiH Livno usvojio je nedavno inicijativu o obilježavanju 24 godine od “oslobođenja Bosanskog Grahova, Glamoča i Drvara”, čiji bi se centralni skup trebao održati 13. septembra u Drvaru, uz, kako se kaže, vojne počasti i prisustvo najvećih zvaničnika.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.