DANI 1071 | 01.09.2019.

Zhang Jun

Piše: Zhang Jun

Pravi razlozi za uspon Kine

Svjetski eksperti za Dane

Copyright: Project Syndicate 2019.

Pravi razlozi za uspon Kine

Mnogi su skloni da kineski ekonomski uspjeh pripišu nepravednim praksama državnog kapitalizma. Taj zaključak je fundamentalno pogrešan

Ubrzani ekonomski uspon Kine tokom posljednjih decenija zadivio je svijet. Ipak, razlozi koji se nalaze u pozadini ovog uspjeha se često pogrešno shvataju ili tumače.
Uspon Kine se u velikoj mjeri pripisuje njenom državnom kapitalizmu u kojem vlada, koja raspolaže ogromnim sredstvima, može da provodi ekstenzivnu industrijsku politiku i da interveniše da bi ublažila rizike. Po ovoj teoriji, Kina svoj uspjeh duguje, prije svega, vladinoj kontroli nad cjelokupnom ekonomijom.
Ovo objašnjenje je fundamentalno pogrešno. Tačno je da Kina ima koristi od vlade koja ima kapacitet za efikasno provođenje sveobuhvatne i komplementarne politike. Pošto kineski lideri ne moraju brinuti o kratkoročnim izbornim ciklusima koji karakterišu zapadne demokratije, centralno rukovodstvo Kine se može uključiti u vizionarsko i sveobuhvatno dugoročno planiranje, za šta su dobar primjer petogodišnji planovi.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.