DANI 1071 | 01.09.2019.

Piše:

Kuda ide Johnson?

svijet

Brexit: Smiješe li se Britancima prijevremeni izbori?

Kuda ide Johnson?

Kako se bliži 31. oktobar, dileme oko stvarne politike aktuelnog britanskog premijera sve su veće. Hoće li, dakle, Boris Johnson izbore preklopiti s istekom roka i postaviti pred birače jasan izbor okončajte ovaj prokleti Brexit odmah glasajući za mene ili pustite da se mučenje nastavi pod Jeremyjem Corbynom

Ako neko opet nešto ne zakomplikuje, a velike su šanse da hoće, Velika Britanija broji svoje zadnje dane u Evropskoj uniji. Posljednji dan članstva je, zvanično se još slažu i London i Bruxelles, 31. oktobar, a kako sad stvari stoje, Britanija izlazi bez dogovora. To bi, ako je vjerovati navodno povjerljivom dokumentu britanske Vlade koji je procurio polovinom augusta, moglo dovesti do haosa u toj zemlji.
RSE prenosi da Vladini analitičari procjenjuju da bi to moglo razoriti britansku privredu, infrastrukturu i društvo, da bi moglo doći do rasta troškova hrane i socijalne njege, a očekuju se i poremećaji u snabdijevanju lijekovima: “Zastoji na granicama bi mogli ometati snabdijevanja gorivom, a luke bi se poslije ozbiljnih poremećaja djelimično oporavile nakon tri mjeseca, sa smanjenjem saobraćaja za 50 do 70 posto”.
Kritičari Brexita, neki kažu haotičnog, ali preovladava termin bez dogovora, na listu belaja dodaju devalvaciju funte i opštu nestabilnost, navodi Washington Post koji, međutim, prenosi i tvrdnje iz Vlade Borisa Johnsona da je to stari dokument koji je Guardianu proslijedio jedan nezadovoljni bivši ministar iz Vlade Therese May. Financial Times, međutim, prenosi da su “državni službenici jasno stavili do znanja da navodi iz izvještaja nisu zastrašivanja, već realistične pretpostavke”.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.