DANI 1071 | 01.09.2019.

Alena Beširević

Piše: Alena Beširević

Monitoring sve bolji, ali trovanje se ne smanjuje

sve nas truje

Serija incidenata s otrovima otvorila je pitanje znamo li gdje živimo

Monitoring sve bolji, ali trovanje se ne smanjuje

Prema podacima UN-a, BiH je među zemljama s najzagađenijim vazduhom u Evropi, ali se na čišćenju ne radi, u naše bistre rijeke cure i opasni otrovi, na neodgovarajućim terenima niču divlje, a ni one legalne deponije često nisu adekvatno kontrolisane

Visoki planinski lanci, predivne zelene doline, bistri izvori, jezera i planinski potoci, impozantne rijeke, raskošni vodopadi, nepregledni šumski krajolici, idilična je slika netaknute prirode Bosne i Hercegovine koju volimo prikazati svijetu. Ipak, kada pobliže pogledamo, stvari izgledaju bitno drugačije. Prema podacima UN-a, BiH se ubraja među zemlje s najzagađenijim vazduhom u Evropi, u naše bistre rijeke odlaže se opasni otpad, na neodgovarajućim terenima niču divlje, a i one legalne deponije često nisu adekvatno kontrolisane.
Velika fabrička postrojenja imaju zastarjele mehanizme koji dodatno zagađuju okolinu. Na području firme Incel u Banjoj Luci nakon požara otkrivene su povišene vrijednosti kancerogenog piralena. Zbog nekontrolisanog taloženja otpada na deponiji Uborak, ekološka katastrofa prijetila je stanovništvu ne samo Mostara nego i mnogo šireg područja. U javnosti se konstantno pojavljuju vijesti o nastanku divljih deponija.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.