DANI 1071 | 01.09.2019.

Elmina Muhić

Piše: Elmina Muhić

Traktor nije samo fudbalski klub

susreti

Filmom se pokazuju i stavovi i osjećaji

Traktor nije samo fudbalski klub

Tridesetogodišnja Leyla Noroozi iranska je režiserka i scenaristkinja. Ljubav prema filmu rodila se još u srednjoj školi, a iz te ljubavi došle su i nagrade. Tri kratka filma, mnoštvo nagrada i učešće na 12 različitih međunarodnih i nacionalnih filmskih festivala ono je što krasi Leylinu karijeru...

I ranska kinematografija poznata je diljem svijeta i po mišljenju iranske režiserke i scenaristkinje Leyle Noroozi, to je njen najuspješniji aspekat koji traje i uspješno će trajati. Režiseri, scenaristi i producenti, kaže Noroozi za Dane, bave se problemima društva iz umjetničke i intelektualne perspektive.
Noroozi današnji status iranske kinematografije pojašnjava kroz samo društvo.
“Iransko društvo proživljava neke promjene i transformacije iz različitih pravaca i pogleda. Glavna crta ovih promjena i snaga koja gura naprijed, jeste nastojanje da se izvrši integracija ka dragocjenim stvarima. Društvo manifestuje te napore kroz različita polja, naprimjer književnost, poeziju i muziku. Pokušavajući da proučavaju promjene koje su poput promaje zahvatile srž društva, iranski kinematografi postavili su kao cilj domaću kinematografiju sa specifičnim karakteristikama, koja će biti umjetnički most ka budućnosti i kreću se tim putem”, pojašnjava Noroozi.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.