DANI 1071 | 01.09.2019.

Edina Kamenica

Piše: Edina Kamenica

Ako se budem udavala, bit će to samo on

susreti

Priča iza priče: Neke su ljubavi uvijek bile sporne

Ako se budem udavala, bit će to samo on

Gledam malo u Ksenu, malo u babu, pa kažem sestri: Kako se možeš smijati, a ona mi šapće: Kralj je mrtav. Znaš šta to znači za naš pokret!? Tako je bilo, živa istina, smije se Nataša Čengić, žena čiji je život, zapravo, građa za pravi dokumentarni roman

Iako je Nataša Zimonjić-Čengić mnogima poznata po svojoj upornoj borbi da se sazna istina o ratnom ubistvu njenog sina, rukometaša Gorana, na ratnoj Grbavici, te da se njegov ubica Veselin Vlahović kazni, cijeli život ove žene je, zapravo, sjajna građa za roman ili za film ili za, makar, monodramu. Nadam se da će neko, vičan peru, razmisliti o ovoj ideji.
Krenut treba od 1928. kada se u porodici Zimonjić, u Gacku, rađa još jedna djevojčica, na kraju će ih biti pet, Dobrila, Ksenija, Ljiljana, Mirjana i Nataša čiju će sestru Kseniju, 16 godina kasnije, tada već Kseniju Jauković, pripadnicu Saniteta pri Vrhovnom štabu, zajedno sa još jednom bolničarkom, četnici ubiti na Majevici.

Dar italijanske kraljice

“Ksenija i ja dobile smo imena prema Nataliji i Kseniji, kćerkama kralja Nikole Petrovića. Njihova sestra Jelena se udala za italijanskog kralja Viktora Emanuela i bila je već u braku kada je novorođenoj Kseniji, mojoj sestri, a unuci njene najbliže rodice Ivane, moje bake (kćerke su dvije sestre) rođene Vukotić, udate Zimonjić sa Čeva u Crnoj Gori, odakle je i kralj Nikola, poslala dar. To je bila crnogorska narodna nošnja, u kojoj se Ksena, kako sam je zvala, slikala u 18.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.