DANI 1071 | 01.09.2019.

Nisad Selimović

Piše: Nisad Selimović

Besprijekorni ne postoje

SFF

Okruženje u kojem su svi sretni i kad nije savršeno

Besprijekorni ne postoje

Prosto je sramota da se u selekciji možda i najboljoj u zadnjih deset godina takva blasfemija proglasi najboljim filmom jer najmanje pola prikazanih filmova je više zaslužilo to najveće priznanje, ali sada to više ne igra nikakvu ulogu. Utjeha je da su dva najbolja filma 25. SFF-a ipak dobila nešto

Otkako je nekadašnji In&Out program Sarajevo Film Festivala postao Regionalni, a potom i Takmičarski, u njega su se slijevali najbolji filmovi snimljeni tokom prethodne godine na Balkanu. Onda je ova naša prokleta avlija postala premala, a brzo se i shvatilo da se još bolji filmovi snimaju tu u komšiluku, pa se regija proširila na Rumuniju, Bugarsku, Albaniju, pa i Mađarsku.
Potom je u to upala i Grčka, a gdje će Grčka a da ne ide Turska, pa je i Bosfor tako postao naša regija, a sa lijeve strane uletjela je Austrija. Naposljetku, pridružila se našoj plodnoj filmskoj njivi i Gruzija, najdalja od svih, i sada se za Srca Sarajeva takmiče filmovi iz pola Evrope.
Koliko god to suludo zvučalo na papiru, jer regija i Balkan je jedno, a Austrija i Gruzija nešto potpuno drugo, to je za SFF značilo nešto sjajno čemu svi festivali teže od osnivanja - više kvalitetnijih filmova. Ruku na srce, niko se od major festivala ne otima za filmove sa Balkana, osim za neka dokazana rumunska imena, pa je to bio dvostruki pogodak: svi pozvani će jedva dočekati doći negdje gdje će ih čekati crveni tepih i uzbuđene penzionerke sa digitalcima.

Uljuljkani u vlastitu izvrsnost

SFF je, s druge strane, sebi priskrbio glavnu ulogu opskrbljivača tih majora talentima i njihovim prvim ili drugim filmovima, pomažući im da ih dozriju i realizuju kroz svoj CineLink Industry Days.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.