DANI 1071 | 01.09.2019.

Mirza Dajić

Piše: Mirza Dajić

Zagađenja ima, baš kao i kancera

rak

Tragom podataka iz zadnjeg izvještaja zeničkog Instituta

Zagađenja ima, baš kao i kancera

Kod uticaja zagađenja na zdravlje ljudi postoje fenomeni ekspozicije i kumulacije. Vjerujem da će stanovnici ZDK-a, a pogotovo stanovnici Zenice, žestoko platiti cijenu današnjeg zagađenja stanjem svoga zdravlja u budućnosti. To će se sigurno odraziti na stope morbiditeta i mortaliteta u ZDK-u u vremenima koja dolaze, kaže prim. dr. Harun Drljević

Priča o zagađenju čovjekove životne sredine neraskidivo je vezana za priču o čovjekovom zdravlju. Postoji jasna i neraskidiva uzročno-posljedična veza između zagađenja i zdravlja. Zato se sasvim logično nameće činjenica da će izloženost zagađenom zraku, vodi i/ili tlu neminovno dovesti do pojave bolesti prouzrokovanih dejstvom polutantanata koji su prisutni u tom onečišćenju.
Dobro znamo da neki gradovi u BiH imaju ozbiljne probleme sa zagađenjem (Zenica, Lukavac, Tuzla...), neki imaju povremeno (Sarajevo), a neki nemaju značajnijih problema.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.