DANI 1071 | 01.09.2019.

Karim Zaimović

Piše: Karim Zaimović

Pepeo devete umjetnosti

prisjećanja

Iz ratnih BH Dana: Rekvijem za strip

Pepeo devete umjetnosti

U augustu je zaokružena još jedna godina, 24, od pogibije momka za kojeg su svi koji su ga znali, smatrali da je budućnost bh. novinarstva. Umjesto in memoriama ponovo objavljujemo tekst koji je Karim Zaimović napisao za BH Dane 1. decembra 1992. O stripu, naravno, za to je ipak bio najveći ekspert. U podnaslovu te ratne zime zapisao je da je “najveći kulturni gubitak za Sarajevo, pored plamena Vijećnice, Orijentalnog instituta i Franjevačke knjižnice, plamen u kojem je izgorio strip Studio SAF. U njemu je nestao značajan dio originalne svjetske strip baštine. I laicima će nešto sigurno značiti pepeo koji je ostao za originalnim tablama Princa Valijanta ili Hermanovim Tornjevima Boa-Morija”

Moglo je to biti nekih mjesec, dva prije početka rata, kada sam sa urednikom kulturne rubrike jednog od ovdašnjih periodičnih izdanja dogovarao svoj naredni prilog. Nezadovoljan tekstom kojeg sam ponudio, recenzijom strip albuma koji je tada bio na vrhu svjetskih ljestvica artističke i komercijalne ponude, a što sam ga želio ekskluzivno predstaviti čitateljima samo četiri nedjelje nakon svjetske premijere (nije to za naše čitaoce, reče mi urednik), sam mi je dao prijedlog za alternativnu temu.
"Znaš, ima onaj momak sa Ilidže što se bavi stripom, mogao bi nešto o njemu napisati", prepadnu me urednik svojim poznavanjem stripa.
Kako bar do tada nisam ništa čuo ni o kakvom probitačnom strip autoru iz toga, sada anektiranog dijela sarajevske kotline, usrdno ga zamolih da mi pojasni stvar: "Ma znaš koji, onaj što sam izdaje stripove. Čekaj, kako se on zove? Edvin, Ervin, tako nekako."
Tek tada posta mi jasno da gospodin urednik misli na Ervina Rustemagića koji je bio sve, samo ne neki momak što se kao bavi stripom, pa ga još i privatno objavi.
Ova priča zanimljiva je iz barem dva razloga.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.