DANI 1071 | 01.09.2019.

Đorđe Krajišnik

Piše: Đorđe Krajišnik

Prikazano više od sto filmova

opservatorij

18. DokuFest u Prizrenu

Prikazano više od sto filmova

Najboljim balkanskim dokumentarcem na 18. DokuFestu u Prizrenu, koji je od 2. do 10. augusta prikazao više od sto filmova iz 40 zemalja u takmičarskim programima, proglašen je rumunski Timebox Nore Agapi, specijalno priznanje dobio je Goran Dević za film Na vodi, a nagradu za najboljeg novog autora na Balkanu dobio je Ivan Marković za srpsko-njemački film Centar posvećen beogradskom Sava centru.

Vremenska kapsula

Žiri takmičarskog programa Balkan Dox (Krzystof Gierat, Mania Akbari, Luke Brawley) istakao je da pobjednički film u toj selekciji, kombinovanjem savremenih i arhivskih snimaka, predstavlja vremensku kapsulu o promjeni političke strukture jedne zemlje, ali i ličnih vrijednosti u okviru tog procesa.
Goran Dević nagrađen je za film Na vodi koji, prema navodima žirija, predstavlja “vizuelno upečatljiv opis dvostrukog (stvarnog i mentalnog) života protagonista okupiranih traumatičnim sjećanjem na rat koje baca sjenku na njihov sadašnji život”.
Ivan Marković dobio je nagradu kao najbolji novi autor u regionu za eksperimentalno-dokumentarni film Centar, sniman u enterijeru Sava centra, sa osobljem koje se stara o tom ruiniranom kongresnom prostoru kao jedinim protagonistima.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.