DANI 1071 | 01.09.2019.

Đorđe Krajišnik

Piše: Đorđe Krajišnik

Kreativna energija grada

opservatorij

Festival printane majice, dizajna i rukotvorina - Maya fest

Kreativna energija grada

Na platou ispred Historijskog muzeja BiH u Sarajevu 31. augusta je održano drugo izdanje festivala printane majice, rukotvorina i dizajna Maya fest.

Socijalne poruke

“Nakon prošlogodišnjeg uspješno okončanog prvog festivalskog izdanja, koje je privuklo veliku pažnju ljubitelja printane majice, dizajna, karikature i rukotvorina, shvatili smo da jedan ovakav događaj na pravi način upotpunjava sliku kulturnih događaja glavnog grada BiH.
Printane majice, kako smo isticali povodom prvog festivalskog izdanja, od svojih početaka bile su važan odjevni predmet subkulturnih grupa, putem kojih su se prenosile različite društvene i socijalne poruke, ali su bile i neizostavan dio specifičnog stilskog izraza pojedinca. Ta se praksa nije promijenila ni danas, te i u okvirima našeg vremena printana majica ili majica sa oslikanim motivom rado je viđen odjevni predmet, ali i prostor za izražavanje ličnog stava prema svijetu i društvenim prilikama”, kazali su iz organizacije MAYA festa.
Drugo izdanje MAYA festa, kako dalje navode organizatori, došlo je kao osjećaj potrebe da se još jedan društveni prostor otvori za promišljanje svijeta na drugačiji način, van ustaljenih i propisanih tokova.

Raznolik program

“MAYA fest je u svom drugom izdanju ponudio raznolik program za sve kategorije učesnika, pa je dan na platou ispred Historijskog muzeja BiH bio prožet dobrom energijom, susretima, kreativnim razgovorima i druženjima”, kazali su iz Maya festa, te najavili nove aktivnosti tokom predstojećeg perioda.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.