DANI 1071 | 01.09.2019.

Saša Rukavina

Piše: Saša Rukavina

Rupa od milion dolara

moderna vremena

Apple izaziva hakere

Rupa od milion dolara

Američki tehnološki div Apple povećao je na milion dolara nagradu svakome ko uspije da hakira bilo koji iPhone, bilo koji računar iz njihove proizvodne linije MacBook, te još nekoliko njihovih proizvoda koji su popularni na tržištu. Tu je objavu dodatno začinila vijest da je “lov na greške najavio Ivan Krstić iz Zagreba (33), šef Appleovog odjeljenja za sigurnosni inženjering”.
Krstić, koji je jedan od najpoznatijih svjetskih stručnjaka za informatičku bezbjednost, polovinom augusta na tehnološkoj konferenciji Black Hat u Las Vegasu izjavio je da će Apple povisiti nagradu za sve istraživače i hakere, sa dosadašnjih 200 hiljada dolara, na milion dolara ako pronađu grešku u operativnom sistemu iPhonea, slabost u novim softverima ili mogućnost za mrežni napad, virus, koji ne bi uključivao interakciju s korisnikom.
Appleovom lovu na greške može se priključiti bilo ko, a poziv se osim za iPhone, ove godine odnosi i na operativne sisteme ostalih uređaja, uključujući računare Mek, satove Apple Watch i Apple TV. Krstić kaže da ta Appleova akcija, koja je započela 2016., bilježi veliki uspjeh, a hakeri širom svijeta su u zadnje tri godine pronašli 50 ozbiljnih kvarova u njihovom sistemu..
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.