DANI 1071 | 01.09.2019.

Mirela Dautbegović

Piše: Mirela Dautbegović

mirelizmi

Rijeka ova starodavna

Ima ta naša Krajina pregršt ljepota i živopisnu istoriju. Jedna i jedina ljepotica Una, koju su još stari Rimljani nazvali jednom - unom, vijekovima prkosno teče kroz ovaj prelijepi kraj, razbacujući se divlje svojim sedronosnim slapovima, bukovima te vodopadima, od kojih onaj pored Martinbroda dostiže visinu od pedeset metara. Nije ni čudno zašto se ovdje organizuju jedni od najinteresantnijih raftinga na ovim prostorima, a i šire.
Nije Una jedina ljepotica Krajine, mada suvereno drži prvo mjesto, ima Krajina i desnu pritoku Une - Sanu, lijepu, čistu, ali hladnu. I njoj su Rimljani dali ime - Aqua Sanus, što znači zdrava voda.
Ovaj prostor obiluje i nacionalnim te inim spomenicima, kao što su Tvrđava u Bosanskoj Krupi, Partizanski - Titov voz na Oštrelju, Kajtazovića nišani, Kula Radetina, Rimski most u Starom Majdanu, Harem Jablanica, Vijećnica u Bosanskom Novom, Dabarska pećina, Musala sa grobljem u Kamengradu, Zgrada II zasjedanja ZAVNOBiH-a..
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.