DANI 1071 | 01.09.2019.

Đorđe Krajišnik

Piše: Đorđe Krajišnik

Vratiti se na početak stvaralaštva

kroz zvuk i materiju

Potraga za spiritualnošću i kosmičkim savršenstvom

Vratiti se na početak stvaralaštva

Za Vanju Solakovića umjetnost je portal preko kojeg putuje u druge dimenzije. Smatra da je umjetnost najbolji medij preko kojeg se može komunicirati sa drugim dimenzijama

Vanja Solaković postao je prepoznatljivo lice sarajevske umjetničke scene po svojim audio-vizuelnim atrakcijama u kojima se izražava jedinstvenim spojem muzike i likovne umjetnosti. Kako su povodom njegove prošlogodišnje izložbe u Galeriji savremene umjetnosti Brodac primijetili kustosi Tatjana Nikolić i Mak Hubjer, ključni koncept ovog umjetnika je potraga za spiritualnošću i kosmičkim savršenstvom kroz zvuk i materiju, te ujedinjenje vizuelnog i zvučnog.
“Solaković pokušava svojim performativnim pristupom da stvori jednu posebnu atmosferu, koja služi kao filter za tumačenje njegovih djela. Stvarajući posebnu atmosferu koja cirkuliše kroz prostor, umjetnik proizvodi zvuk po slobodnom nahođenju, upijajući energiju momenta i transformišući je u kombinaciju apstraktnih zvukova sa konkretnim ritmičkim i melodijskim elementima, praćenim distorzijom. Figuracija se javlja u obliku izloženih umjetnikovih skulptura i slika. Suštinska namjera umjetnika je da ovom izložbom stvori i prikaže jedinstvo zvuka i oblika, njihovu konstantnu interakciju u prostoru, te transformaciju energija i njihovo kanalisanje, kroz umjetniku svojstven ritual koji izvodi, vraćajući se tako prapočecima i esencijalnoj spiritualnosti svih živih bića“, pišu oni o Solakovićevom radu.

Šamanizam i rituali

Sam umjetnik nam kaže, predstavljajući svoj rad, da je njegovo umjetničko izražavanje od samog početka bilo razgranato na više medija.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.