DANI 1071 | 01.09.2019.

Razgovarao: Adem Džaferović

Piše: Razgovarao: Adem Džaferović

Problemi su zaoštreni tegeltizacijom pravosuđa

intervju

Edin Šarčević, profesor

Problemi su zaoštreni tegeltizacijom pravosuđa

Profesor na Pravnom fakultetu u Leipzigu i predsjednik Centra za javno pravo za Dane kaže da svaka intervencija u pravosuđu BiH mora započeti sa intervencijom u postojeći Zakon o VSTV-u i u postojeći sastav VSTV-a

DANI: Gospodine Šarčeviću, Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH niže aferu za aferom, ali čelnici ovog pravosudnog tijela ne vide ili ne žele da vide svoju odgovornost i ne padaju im na pamet ostavke. Kako gledate njihova obračunavanja sa neistomišljenicima putem Facebooka i kolumni?

ŠARČEVIĆ: Načelno ne mogu ništa prigovoriti polemikama ili metodi “obračunavanja s neistomišljenicima” putem Facebooka i kolumni. Ako već predsjednik USA komunicira Twitterom, nema bitnih razlika u korištenju Faceboka i elektronskih medija. Da nije naprimjer bilo FB-rasprave između Bojana Bajića i Monike Mijić, ne bismo nikada saznali kakvim argumentima većina VSTV-a zaobilazi činjenice o sukobu interesa svoga člana koji aplicira na mjesto sutkinje Ustavnog suda FBiH, niti bismo imali precizan portret pravnice koja se izvježbala u adaptiranju propisa vlastitim ambicijama. Bajić je pokazao, zahvaljujući upravo Facebooku, u kakvoj su bliskoj uslužno-glasačkoj vezi Monika Mijić, član, i Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a. Statusi na društvenim mrežama i kolumne su mjesta portretiranja i samoportretiranja i u tom su smislu dragocjena dokumentacija koja može poslužiti demistificiranju pravničkih veličina i utvrđivanju političko-uslužne korumpiranosti u pravosuđu. Ovdje je ostao prostor slobode koji se upotrebljava i zloupotrebljava.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.