DANI 1071 | 01.09.2019.

Razgovarala: Tamara Nikčević

Piše: Razgovarala: Tamara Nikčević

Dodik je Moskvi bliži od Vučića

Intervju dana

Gennady Sisojev

Dodik je Moskvi bliži od Vučića

Urednik i novinar u moskovskom Komersantu za Dane komentariše principe za formiranje vlasti u BiH koje su potpisali Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović i objašnjava u kojoj bi mjeri eventualno približavanje Rusije i Zapada moglo uticati na nastavak euroatlantskih integracija BiH, zbog čega Srbija uporno odbija sugestiju Kremlja da u svoj Ustav unese odluku o vlastitoj “vojnoj neutralnosti” i da li Moskva i dalje više vjeruje Dodiku nego Aleksandru Vučiću

Lideri Stranke demokratske akcije, Saveza nezavisnih socijaldemokrata i Hrvatske demokratske zajednice BiH Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović postigli su početkom avgusta dogovor o formiranju Savjeta ministara Bosne i Hercegovine, te potpisali Principe za formiranje vlasti na državnom nivou. Iako u tački 3. ovog dokumenta jasno piše da će BiH "nastaviti integracijske procese u skladu sa Ustavom i zakonima, usklađujući stavove i interese svih nivoa vlasti u BiH", svaki od potpisnika sporazuma navedeni član tumači onako kako mu odgovara.
"Uprkos svim razlikama, dogovor o formiranju Saveta ministara BiH u neku ruku podseća na Beogradski sporazum, koji su 2002. godine potpisali Milo Đukanović, Zoran Đinđić i Vojislav Koštunica", kaže Gennady Sisojev. "Oba dogovora postignuta su pod pritiskom međunarodne zajednice - parafiranju prvog prisustvovao je Lars-Gunnar Wigemark, potpisivanju drugog Javier Solana; i jedan i drugi dokument u javnosti su izazvali burne reakcije - od pohvala do optužbi za izdaju nacionalnih interesa; najzad, Beogradski sporazum je, baš kao i sporazum koji su postigli lideri u BiH, podrazumevao trogodišnji moratorijum na ono što je u tom trenutku ključno determinisalo političke prilike u crnogorskom, odnosno u bosanskohercegovačkom društvu: u prvom slučaju reč je o referendumu o obnovi crnogorske državnosti, koji je Beogradskim sporazumom odgođen za 2006. godinu; u drugom, o nastavku NATO-integracija BiH.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.