DANI 1071 | 01.09.2019.

Piše:

Srebrenica je još uvijek tu

fokus

Koliko daleko se čuje apel predstavnika Bošnjaka

Srebrenica je još uvijek tu

SDA, DF, SBB i Stranka za BiH odlučili su da u Srebrenici zajedno nastupe na lokalnim izborima iduće godine, a pozvali su i “sve relevantne političke subjekte” da im se pridruže. Rezultat je to otvorenog pisma naslovljenog kao Srebrenica je još uvijek tu, predstavnika srebreničkih Bošnjaka javnosti i liderima probosanskih političkih stranaka u kojem ih pozivaju da se dogovore. Za koordinatora aktivnosti imenovali su Sadika Ahmetovića, koji je rekao da pitanje izbora u Srebrenici “nije pitanje jednog čovjeka niti bilo koje političke stranke, već pitanje svakog od nas i svih političkih stranaka”.
Predstavnici srebreničkih Bošnjaka napisali su, inače, da žale “zbog ponovnog pokušaja određenih pojedinaca da paralelno vode aktivnosti sa osobama koje čak i ne žive u Srebrenici, a kamoli da imaju legitimitet da o njoj odlučuju”.
Oni smatraju “ovo ključnim trenutkom da svi ostavimo lične i stranačke interese iza sebe i da Srebrenicu vidimo kao mjesto gdje ćemo biti jedinstveni u naporima da joj vratimo dostojanstvo”.
“Odnos svakog od nas prema Srebrenici je mjera našeg morala i naše ljudskosti. Nemam nikakvu političku ambiciju, moja jedina ambicija je da svi zajedno uradimo najviše što možemo kako bismo u Srebrenici iduće godine napravili najbolji rezultat, rezultat koji će vratiti nadu i ponos svakom od nas koji je volimo i osjećamo”, kazao je Ahmetović.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.