DANI 1071 | 01.09.2019.

Saša Rukavina

Piše: Saša Rukavina

Narod ili pravda, beton ili zrak

fokus

Sarajevo ima novog policijskog komesara

Narod ili pravda, beton ili zrak

Nije Admir Katica glavni lik u ljetnim radovima sarajevske kantonalne Vlade, on je ipak samo njihov izvođač, ali...

Nije van pameti otvoriti pitanje šta je za bezbjednost Sarajlija važnije - betonske (valjda prenosive) barikade ili helikopter sa dovoljno posada da se obezbijedi cjelodnevno pokrivanje Kantona. To bi, čini se, mogao biti sažetak društveno-policijskih aktuelnosti koje se vuku od izbora nove kantonalne Vlade, a kulminirale su augustovskim izborom novog kantonalnog policijskog komesara i pripremama za septembarsku Povorku ponosa.
Naravno da kantonalni ministar unutrašnjih poslova Admir Katica nije glavni lik u ovim radovima, međutim, kao kadar ali ne i član Naroda i pravde, stranke aktuelnog predsjedavajućeg Skupštine Kantona Elmedina Konakovića, tu se pojavljuje kao njihov glavni izvođač.
Upravo on smjenjuje komesara Mevludina Halilovića i gura Nusreta Selimovića, upravo on predlaže izmjene kantonalnog Zakona o unutrašnjim poslovima kojim se, suštinski, budžet Uprave policije, težak osamdesetak miliona maraka, vraća pod kontrolu ministra, upravo on objašnjava šta će sarajevskoj policiji helikopter pored onog federalnog kojeg može koristiti kad god joj zatreba, upravo on objašnjava da organizatori Povorke ponosa moraju sami nabaviti betonske prepreke ako hoće da i tako budu zaštićeni.
Dobro, ima i one druge strane - upravo Katica uredno šuti o, recimo, ubistvu policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića koje nije riješeno sad već duže od deset mjeseci, uredno šuti o, recimo, situaciji koja je dovela do toga da na Vojničkom Polju petnaestogodišnjak, braneći dvije godine starijeg brata napadnutog sjekirom, ubije dvadesetjednogodišnjaka, uredno šuti i o, recimo, tužbi u kojoj je smijenjeni Halilović njega i članove Nezavisnog odbora za izbor i reviziju policijskog komesara prijavio da su “u svojstvu članova grupe za organizirani kriminal, u organizaciji i po naredbama nepoznate osobe ili više njih, obavljajući poslove predsjednika ili članova NO, od februara 2018. do aprila 2019. počinili krivična djela nesavjestan rad u službi, zloupotreba položaja ili ovlaštenja i krivotvorenje službene isprave”, a Tužilaštvo Kantona formiralo predmet.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.