DANI 1071 | 01.09.2019.

Božidar Jezernik

Piše: Božidar Jezernik

Karakteristična slovenačka farsa!

Feljton

Jugoslavija, zemlja snova (II)

Karakteristična slovenačka farsa!

Sjećanja i prisjećanja na vijek od stvaranja prve Jugoslavije, Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, iznjedrila su brojne manje ili više zanimljive zapise, od romansiranih biografija kralja, tada regenta, Aleksandra poput one Vuka Draškovića, do ozbiljnih istoriografskih radova koji taj period osvjetljavaju na različite načine. Učinilo nam se zanimljivim da u Danima prenesemo jedan, na nama razumljivim jezicima, manje korišten ugao - odnos Slovenaca prema toj državi slikan ponašanjima nakon atentata u Marselju 1934.

To znači da ni najslavnije ime Ujedinjenog naroda nije ostalo iznad dnevnopolitičke borbe: Bilo je tužno gledati kako su brzo - u tim vremenima punim tuge i brige - neki preusmerili svoju pažnju na zujanje te majušne jezičke mušice. U trenutku smo mogli da primetimo nesaglasnost oko tog imena koje bi trebalo da nam bude sveto, bez obzira na to da li ga čine ova ili ona slova. Činilo se kao da se sada delimo u dva tabora, čak u tri - naša tuga se smešno razrasta u ogorčenje.
SAMO NEKOLIKO DANA NAKON kraljeve tragične smrti, u dvorani ljubljanske Gradske kuće održana je sednica posvećena pitanju spomenika koji je trebalo da bude podignut kao zajednički izraz zahvalnosti svih u Jugoslaviju udruženih Slovenaca i koji bi budućim pokolenjima predao živo sećanje na jugoslovenskog kralja, osnivača jugoslovenske zajednice. Kao što se može razabrati iz izveštaja koji je o sednici preneo Slovenec, neki su imali određene predrasude kada je reč o spomeniku još pre nego što se uopšte oblikovala ideja o tome kakav bi trebalo da on bude.
Smatrajući da će predložena veličanstvena i monumentalna građevina ostati “mrtva”, zalagali su se za očuvanje živog sećanja na pokojnog vladara. Slovenija nema ni zlato ni srebro, ni najlepšu bronzu ili mermer koji bi mogli da izraze ono što slovenački narod želi da pokloni svom pokojnom vladaru, pisao je Slovenec, “živu, konstantnu zahvalnost koja će trajati i prenositi se iz generacije u generaciju”.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.