DANI 1071 | 01.09.2019.

Eldina Zolj-Balenović

Piše: Eldina Zolj-Balenović

Mališane sistem ne voli

edus

Djeca iz autističnog spektra još traže svoje mjesto pod suncem

Mališane sistem ne voli

EDUS realizuje multidisciplinarni, naučno dokazani pristup u podučavanju djece sa razvojnim poremećajima, djece koja bi inače u našoj zemlji imala vrlo male ili nikakve prilike za obrazovanje

Udruženje za unapređenje obrazovanja i podrške djeci sa poteškoćama i bez njih u razvoju EDUS donijelo je, nakon decenijske borbe, odluku da se povuče iz sistema. Iako su imali namjeru da djeci sa poteškoćama ponude program koji se u svijetu, ali i kod nas pokazao kao vrlo uspješan, iscrpili su sve mogućnosti, resurse i snagu u borbi sa sistemom, vlašću i procedurama, tako da će ovu odluku teško šta moći promijeniti.

Rana intervencija

“Nije sve definitivno završeno i odlučeno, ali mi osjećamo kako posustajemo i ovakav rasplet je za sve nas, već duže vrijeme, bio sasvim očekivan. Samo rijetki, odnosno oni koji su uz nas od početka, znaju kroz šta smo sve prošli u želji da našoj djeci ponudimo nešto drugačije, nešto bolje, savremeno i dokazano. Ali, kada vapaji stotina roditelja nisu urodili plodom, kako da se nadamo da će naše molbe i objašnjenja polučiti drugačiji rezultat”, kaže Sanela Lindsay, predsjednica Skupštine udruženja EDUS.
EDUS realizuje multidisciplinarni, naučno dokazani pristup u podučavanju djece sa razvojnim poremećajima, djece koja bi inače u našoj zemlji imala vrlo male ili nikakve prilike za obrazovanje. Dosad je EDUS-ove servise koristilo više od 1.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.