DANI 1071 | 01.09.2019.

Eldar Dizdarević

Piše: Eldar Dizdarević

E-uvodnik

Dobro poznati gard

Ovog ljeta gotovo svi ovdašnji mediji učestalo su prenosili informacije i osvrte o hrvatskoj turističkoj sezoni i uticaju na lokalnu ekonomiju. Prenosili su to uglavnom iz hrvatskih medija, koji su žestoko kritikovali tamošnji turizam, iako je bilo i nekoliko osvrta iz evropskih medija. Najmanji zajednički sadržilac svih tih informacija i osvrta osvanuo je početkom augusta u austrijskom Die Presseu i njemačkom Tagesspiegelu pod naslovom Skupo i prljavo.
I zaista, naslov u oba medija pogodio je suštinu problema - skupo i prljavo. Sjetimo se samo bezbroj informacija o cijenama raznih proizvoda i usluga sa hrvatskog Jadrana, poput, recimo, naplaćivanja ležaljke u hladu, ali i bezbroj poražavajućih vijesti o izlijevanju fekalija u more. No, cijene i onečišćenje su samo dio priče o turističkoj ponudi. Ima tu još dosta toga što je potpisnik ovog teksta početkom osmog mjeseca imao priliku osjetiti na sopstvenoj koži, poredeći slične stvari u BiH, Hrvatskoj i Italiji.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.