DANI 1071 | 01.09.2019.

Almir Šarenkapa

Piše: Almir Šarenkapa

Rusija u BiH može ratovati i bez vojske

baćuška ne prihodit

Ruska vojna baza u RS-u: Špekulacija bez realnih osnova

Rusija u BiH može ratovati i bez vojske

Niti će država BiH dati potrebne saglasnosti, niti će NATO to dozvoliti, niti Rusima u suštini treba ta baza koja bi, navodno, mogla biti u Zalužanima i koja bi, navodno, mogla koristiti pistu tamošnjeg aerodroma. Iza cikličnog oživljavanja te priče, dakle, stoje drugi interesi. Koji?

Formiranje Vijeća ministara BiH bi trebao postati strateški interes SAD-a. Iako na prvi pogled ova tvrdnja izgleda, najblaže rečeno, nebulozno, ona nije daleko od istine.
Naime, poznato je da je neodvojivi dio ovog pitanja zapravo usvajanje Godišnjeg nacionalnog programa, ANP-a, kao naredni korak u približavanju BiH NATO-u. Iako samo usvajanje ANP-a ne znači i članstvo u Sjevernoatlantskom savezu, to je posljednji preostali uslov za aktivaciju Akcionog programa za članstvo, MAP-a. Nadalje, aktivacija MAP-a znači pravljenje posljednjeg koraka, odnosno uskakanje u vagon koji će BiH nepovratno odvesti ka članstvu u NATO-u.
Jedina prepreka tome je, u ovom trenutku, član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik.
“Smatram da se on toliko i ne protivi, koliko želi pokazati poštovanje prema svojim moskovskim finansijerima.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.