DANI 1070 | 01.08.2019.

Sanela Karaica

Piše: Sanela Karaica

upiremo prstom

Koliko god humani motivi bili, ipak je to na kraju biznis

Lijekovi nisu što i banane

Fondovi zdravstvenog osiguranja putem javnih nabavki nabavljaju i lijekove za pacijente koji su životno ugroženi i koji nemaju vremena da čekaju duge i komplikovane tenderske procedure, zato je neophodno donijeti izmjene važećih zakonskih rješenja

Prestanak važenja dozvola za stavljanje u promet, obustavljanje proizvodnje, nezainteresovanost za malo tržište kakvo je bosanskohercegovačko, ali i procedure nabavke uslovljene Zakonom o javnim nabavkama samo su neki od razloga zašto u našoj zemlji periodično dolazi do nestašice nekog lijeka, vakcine, citostatika... Nekada je kriva jedna, nekada druga ili treća strana, ali zajedničko u svim slučajevima je da ispaštaju pacijenti.
Tako je već u prvim mjesecima 2019. godine roditelje uznemirila vijest o nedostatku BCG vakcine, koju djeca trebaju dobiti u porodilištu i namijenjena je zaštiti od najtežih oblika tuberkuloze. Potaknulo je to opet u javnosti raspravu ko je kriv, zašto se takve stvari moraju dešavati, radi li se o nemaru nadležnih zavoda i neadekvatnom planiranju potreba ili je ponestalo novca? Međutim, u ovom slučaju, nije zakazao sistem.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.