DANI 1070 | 01.08.2019.

Edina Kamenica

Piše: Edina Kamenica

Cijelo je Sarajevo ispratilo Grofu

susreti

Ovdje je živio grof Oprchal sa svojom ljubavi Marijom

Cijelo je Sarajevo ispratilo Grofu

Potomci Gabriela Oprchala, dvorskog krojača i modnog kreatora Franje Josipa, koji ga je i poslao u Bosnu i Hercegovinu, rasuti su danas širom svijeta. Najmanje ih je u prapradomovini Njemačkoj i u pradomovini Češkoj, a sve ih je manje i u BiH...

Dok Sarajka Dobrila Ranisavljević-Operhal lista porodični album i zaustavlja se na slici na kojoj je Gabriel Oprchal, djed njenog muža Alojzija, razmišljam o tome koliko je svaki od tih fotosa - jedna priča.
“Pokušao sam po arhivama u BiH tragati za porodičnim stablom tog moga djeda, rođenog u Brnu 1852. godine. To je tada bio dio Austro-Ugarske monarhije, no svi me upućuju na arhive Brna ili, što je još sigurnije, prema bečkim”, prenu me iz misli Alojzije Operhal, koji razliku u svom i u prezimenu svoga djeda, ali i u prezimenima svojih stričeva (svi se prezivaju Oprhal) objašnjava administrativnom greškom, koja je u porodici prihvaćena.

Nisam ja seljak

“Samo su moj otac i stric Julius nosili to prezime i tako je ostalo do danas, a svi drugi su Oprhal, iako je autentično Oprchal, kao kod djeda Gabrijela koji je bio modni kreator Franje Josipa. Djed je završio krojački zanat, i bio krojač na dvoru, dosegnuvši tako najviši rang u svome zanatu. Carskim ukazom je premješten u Sarajevo”, priča nam Alojzije.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.