DANI 1070 | 01.08.2019.

Ahmed Bosnić ahmed@bosnic.com

Piše: Ahmed Bosnić ahmed@bosnic.com

Rodno mjesto izgubljenih svjetova

putopis

Svijet na mom dlanu: OTOCI PACIFIKA

Rodno mjesto izgubljenih svjetova

Prvo jutro na Rapa Nui (Uskršnji otok) ispunilo me je euforičnim raspoloženjem. Loše sam spavao, jer dugo nisam mogao zaspati od silnoga uzbuđenja. Ustajao sam i izlazio u blagu južnu noć, osjećajući da su mi zvijezde bliže od kopna i mora. Godinama sam maštao o ovom neobičnom trenutku - osvanuti na Uskršnjem otoku bio je moj dječački san

Probudio sam se u sami osvit zore, u času kada se golema rumena sunčeva lopta promaljala iz usnulog istočnog, beskrajnog. Izvirala je sporo, pozlaćujući tajanstveni krajolik i ostavljajući za sobom na mirnoj morskoj pučini vatreni trag. Prizor je djelovao nestvarno, kao da sam osvanuo na drugoj planeti ili kao da prisustvujem rađanju novog svijeta. Dok su u drugoj sobi našeg skromnog pansiona spavali Enver Imamović i naš snimatelj Mirza Pepić, probudio sam Borisa Kovačevića, mog čestog saputnika na dalekim putovanjima. Izašli smo gotovo kao hipnotisani i uputili se laganim džogingom obalom mističnog otoka.
Jutarnje sjenke kamenih gorostasa, pored kojih smo trčali, nijemo su svjedočile o nekim davno zaboravljenim vremenima kada su njegovi stanovnici otok nazivali imenom - Te Pito O Te Henua, to jest Pupak svijeta, mjesto gdje se rodio život. Niko, međutim, ne zna kakav se život tada odvijao u ovom usamljenom podneblju i kakvu su ulogu imali džinovski kameni orijaši.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.