DANI 1070 | 01.08.2019.

Alena Beširević

Piše: Alena Beširević

Ima izać’ za ljubav

parada ponosa

Da li je BiH zaista zadrto patrijarhalno društvo?

Ima izać’ za ljubav

Prva Bh. povorka ponosa pod sloganom Ima izać’ u glavnom gradu države biće ispit iz ljubavi, tolerancije, jednakosti, poštovanja, hrabrosti. Šetaće se protiv diskriminacije, nasilja, homofobije, seksizma, šovinizma, fašizma...

U društvu u kojem je skoro pa praksa gušenje sloboda i prava svih onih koji se ne uklapaju u kalup tradicionalno patrijarhalnog društvenog uređenja, teško je govoriti o spremnosti na prihvatanje i davanja podrške lezbijkama, gay maškarcima, biseksualnim, trans, interspolnim i queer, jednom riječju LGBTIQ osobama. Mjesecima se raspravlja o tome treba li ili ne treba biti održana prva bh. povorka ponosa. Svjedočili smo mnogim homofobnim ispadima. Desno orijentisane nacionalne politike pod krinkom religije ispoljavale su ne samo homofobne nego i seksističke, šovinističke, pa i fašističke stavove, koje decenijama sprečavaju bh. društvo da prihvati demokratsko uređenje kakvo smo izabrali odlučivši se za evropski put.
Ali, koga briga za taj put kad se zbog ovakvih stavova ljudima oduzimaju prava na normalan život.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.