DANI 1070 | 01.08.2019.

Đorđe Krajišnik

Piše: Đorđe Krajišnik

Zlatna arena za film o heroini Diani Budisavljević

opservatorij

Završen 66. pulski filmski festival

Zlatna arena za film o heroini Diani Budisavljević

Igrano-dokumentarni film Dane Budisavljević Dnevnik Diane Budisavljević, zasnovan na istinitoj, a decenijama potiskivanoj priči o hrabroj zagrebačkoj humanitarki austrijskog porijekla koja je za vrijeme ustaškog režima u Hrvatskoj spasila više od 10.000 djece, trijumfovao je na 66. pulskom filmskom festivalu, osvojivši glavne nagrade i stručnog žirija i kritike i publike.

Igrano i dokumentarno

Dnevnik Diane Budisavljević osvojio je Veliku zlatnu arenu za najbolji film i Zlatnu arenu za najbolju režiju u programu Hrvatski film, a uz nagrade za muziku i montažu, proglašen je najboljim i od žirija Federacije filmskih kritičara Evrope i Mediterana (FEDEORA), kao i od publike u pulskoj Areni.
Žiri 66. PFF-a jednoglasno je proglasio najboljim Dnevnik Diane Budisavljević, u produkciji kuće Hulahop, navodeći u obrazloženju da su “autori na primjeran način pristupili važnoj istorijskoj temi i u njenu relevantnost uvjerili gledaoca”. Dani Budisavljević takođe je jednoglasno dodijeljena Zlatna arena za režiju za to što je “na uvjerljiv način spojila igrano, dokumentarno i arhivsko, te retorički uvukla gledaoca u zbivanja” - kako je naveo žiri koji su činili Damir Terešak (predsjednik), Pavao Pavličić, Dijana Vidušin, Jasna Rossini i Tomislav Čegir.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.