DANI 1070 | 01.08.2019.

Saša Rukavina

Piše: Saša Rukavina

Šta će Amerima njemačke jedinice

moderna vremena

Microsoftov Office 365 zabranjen u njemačkim školama

Šta će Amerima njemačke jedinice

Sve je bilo uredu dok je Microsoft ulagao u njemački Cloud servis i održavao ga

U galami oko žestokih finansijskih kazni Facebooku zbog kršenja privatnosti korisnika, te kukanja zbog poreza koje najvećim tehnološkim gigantima uvode zemlje EU, tiho se provukla vijest da su vlasti njemačke savezne države Hessen zabranile u školama korištenje Microsoftovog Office 365 jer bi, kako se navodi, informacije o učenicima i nastavnicima mogle biti dostupne američkim sigurnosnim agencijama. Specijalizovani portali navode da je odluka Michaela Ronellenfitscha, šefa hesenskog Ureda za zaštitu podataka i slobodu informacija, rezultat višegodišnje domaće rasprave o tome trebaju li njemačke škole i druge državne institucije uopće koristiti Microsoftov softver.
Poenta je da Office 365 šalje telemetrijske podatke u SAD, a prošle godine nizozemski istražitelji utvrdili su da bi ti podaci mogli uključivati sve, od standardne softverske dijagnostike do korisničkog sadržaja. Sve je to u suprotnosti s GDPR-om, Općom uredbom EU o zaštiti podataka.
Tokom 2017. Microsoft je uložio milione u njemački Cloud servis, što je omogućilo da se Office 365 koristi u školama: “Sve je uredu dok podaci o Njemačkoj ostaju u zemlji”, rekao je tada Ronellenfitsch. No, taj je servis ugašen u kolovozu 2018, podaci njemačkih korisnika ponovo su krenuli preko Atlantika, a tamo se radi po američkim zakonima, koji američkim vlastima daju velika prava u traženju podataka od tehnoloških tvrtki.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.