DANI 1070 | 01.08.2019.

S. Rukavina

Piše: S. Rukavina

Mirko Šarović

Ličnost u fokus

Mirko Šarović

Da odmah bude jasno: stranačka predizborna kampanja pokazala je onima koji su to htjeli vidjeti da Srpska demokratska stranka u svojim temeljima nije baš previše odmakla od SDA i HDZ-a BiH, svojih pandana s početka devedesetih. Drugim riječima, temeljito čišćenje ratnih kadrova iz njenog vrha koje su proveli različiti visoki predstavnici krajem devedesetih i početkom dvijehiljaditih stalo je negdje na srednjem nivou.
Onda su malo biologija, malo formalno napuštanje javne radikalne retorike, a malo i SNSD-ovo preuzimanje tog nacionalnog prostora, razrijedili redove i sad imamo SDS takav kakav jeste. Zahvaljujući Miloradu Dodiku, gotovo prihvatljiv u bh. vlasti. Zato nije malo onih koji su izbor Mirka Šarovića za predsjednika SDS-a dočekali nekako s olakšanjem.
Ponovo da ne bude zabune: teško je očekivati da Šarović bude puno drugačiji od stranke mu, ali ono što ga odvaja je realizam koji ga, dokazao je to i u političkom i u ministarskom životu, vodi u svakom poslu koji radi.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.