DANI 1070 | 01.08.2019.

Fahrudin Bender

Piše: Fahrudin Bender

Vodi ih sebi kući!

kriza

Uticaj Vučjaka na svakodnevicu u Bihaću

Vodi ih sebi kući!

O globalnoj migrantskoj krizi, u kojoj je BiH tek kolateralna šteta, ne možeš samo pametovati iz balona svoje sigurnosti i komfora negdje u nekom dijelu zemlje u kojem te ljude vidiš jedva na televiziji; suštinu migrantske krize možeš razumjeti tek među iznerviranim i već dvije godine izmaltretiranim Krajišnicima, iznutra podijeljenim između one ljudske potrebe da se pomogne i onog ljudskog straha koji kaže da to nije uredu

Šta reći fino o migrantima a da odmah ne budu stotine komentara ispod - vodi ih sebi kući? Najefikasnije riječi ikad, za dobijanje rasprave.
Vodi ih sebi kući - ako smatraš da oni ljudi koji silom prilika s njima moraju imati posla to ne čine kako treba.
Ako misliš da su gladni, napaćeni i jadni - vodi ih sebi kući i podjeli sve svoje s njima.
Ne možeš samo pametovati iz balona svoje sigurnosti i komfora, svoje riječi zamijeni rukama, djelom - vodi ih sebi kući.
Nisu to samo iznervirani i već dvije godine izmaltretirani Krajišnici, polovina vodi ih sebi kući komentara dolazi iz gradova gdje su migrante imali priliku vidjeti samo na televiziji.
ZAŠTO I ONI, ne bih se usudio nagađati. Živim sa Bišćanima, gledam slušam i analiziram njih i samog sebe.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.