DANI 1070 | 01.08.2019.

Edin Salčinović

Piše: Edin Salčinović

Zovu nas umetnik zato što nam umeću

jajce

Da smo svi isto lijepi, svijet bi bio dosadan

Zovu nas umetnik zato što nam umeću

Povijest Jajca nam je Pašaga, folklorist, amaterski glumac, ugostitelj i turistički vodič, putnik na skuteru i šta sve ne, pričao iz treće ruke, ravnomjerno satkanu od zvaničnih historiografskih interpretacija prošlosti i narodnih legendi. Priča se ponavlja svakom turisti, uz minimalne izmjene i skoro neprimjetnu improvizaciju

Malo ko u Jajce dolazi i iz njega odlazi ravnodušan. Skriven među planinama, naizgled sam i nesretan, grad izgleda kao lijepa i rijetka stvar koju je neko zaboravio ili izgubio, pa se nije vratio da je potraži. Uspomena, legendi i priča nakupilo se oko srednjovjekovne tvrđave, u dolinama i uz obale rijeka, i još se iz nekog čovjeka javi glas čudotvorca, sveca iscjelitelja, kralja, vojvode i hercega, partizana i borca protiv fašizma... Gdje je glava legende, a gdje rep historije, rijetki bi još da znaju. Omora nas je omamila, dremljivi smo, kad ne spavamo, sanjamo na javi, zazirući od trezvenosti kao nečastivi od lijepe riječi.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.