DANI 1070 | 01.08.2019.

Razgovarala: Tamara Nikčević

Piše: Razgovarala: Tamara Nikčević

Zašto se čovjek slomi?

intervju

Dušan Kovačević

Zašto se čovjek slomi?

Najveći živi srpski dramski pisac, akademik SANU, autor Radovana III, Maratonci trče počasni krug, Ko to tamo peva, Balkanski špijun... za Dane govori o svojim počecima, o druženju sa Borislavom Mihajlovićem Mihizom i Borom Todorovićem, o svojim “opsesivnim temama”, o strahu od smrti, strahu od letenja, o fudbalu, o ronjenju...

Aprila 2018. u Beogradu je, u okviru programa VIP Kinoteka, premijerno prikazana restaurirana verzija jednog od najgledanijih filmova srpske i jugoslovenske kinematografije - Maratonci trče počasni krug reditelja Slobodana Šijana. Šijan je Maratonce snimio prije ravno trideset i sedam godina, po istoimenoj drami princa srpske dramaturgije, kako je Dušana Kovačevića jednom nazvao Borislav Mihajlović Mihiz.
Maratonce sam napisao 1972., kao student treće godine dramaturgije na beogradskom Fakultetu dramskih umetnosti”, kaže Kovačević. “Priču o pogrebnom preduzeću u vlasništvu porodice Topalović zamislio sam kao tragediju, o čemu svedoči i mračni ton drame koji čitalac lako prepozna”.

DANI: Bili ste loše raspoloženi dok ste pisali Maratonce?

KOVAČEVIĆ: Veoma loše.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.