DANI 1070 | 01.08.2019.

Razgovarao: Saša Rukavina

Piše: Razgovarao: Saša Rukavina

Ne možemo mi mijenjati Ustav!

Intervju dana

Zlatko M. Knežević, predsjednik Ustavnog suda BiH

Ne možemo mi mijenjati Ustav!

Među 46 najviših sudova u Evropi, Ustavni sud BiH je, po ocjeni Evropskog suda, prošle godine bio peti po kvalitetu. Prvi čovjek tog suda, koji još čeka odgovor Parlamenta BiH na zahtjev da državnim poslanicima objasni zašto su oni jedan od najvećih problema za ustavni poredak BiH, za Dane govori o suštini presude u slučaju Ljubić, svojim srećama i nesrećama zbog slučaja Sejdić-Finci, razlikama između okruglih stolova i konkretnih sastanaka...

DANI: Prvo ste u martu usmeno, a onda u maju i pismeno zatražili da se kao predsjednik Ustavnog suda BiH obratite Parlamentu BiH. Juli je, javnost nema informacija da ste dobili odgovor.

KNEŽEVIĆ: Bio bih izuzetno srećan da je jedini problem u funkcionisanju Parlamenta to što nisu meni odgovorili, a da Parlament funkcioniše. Međutim, još uvijek nemam nikakvu informaciju da je iko o tome razgovarao u Parlamentu. A sudeći prema ovome što vidim iz medija, ni Parlament nema informaciju da radi.

DANI: Rekli ste da Parlament želite upozoriti da je nerad zakonodavaca danas najveći problem u državi.

KNEŽEVIĆ: Nažalost, u ovoj državi toliko ima problema da je teško reći koji je najveći.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.