DANI 1070 | 01.08.2019.

Joseph E. Stiglitz

Piše: Joseph E. Stiglitz

Prst dolje libri

fokus

Copyright: Project Syndicate 2019.

Prst dolje libri

S obzirom na to da raspolaže tolikim ličnim podacima o 2,4 milijarde svojih aktivnih korisnika na mjesečnom nivou, ko bolje od Facebooka zna koliko se naivčina rađa svakog minuta?

Facebook i neki njegovi korporativni saveznici došli su do zaključka da je ono što svijetu stvarno treba još jedna kriptovaluta i da je njeno lansiranje najbolji način da se iskoriste ogromni talenti ljudi koje imaju na raspolaganju. Okolnost da Facebook razmišlja na taj način, otkriva mnogo o tome šta je pogrešno u vezi s američkim kapitalizmom u 21. vijeku.
U izvjesnom smislu, ovo je neobično vrijeme za lansiranje alternativne valute. U prošlosti, glavni prigovori na račun tradicionalnih valuta ticali su se njihove nestabilnosti, te toga što su se u uslovima brze i neizvjesne inflacije ispostavljale kao loše utočište za očuvanje vrijednosti imovine. Ali, dolar, euro, jen i juan demonstriraju impresivnu stabilnost. Ako je danas išta razlog za zabrinutost, to nije inflacija već deflacija.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.