DANI 1070 | 01.08.2019.

Saša Rukavina

Piše: Saša Rukavina

Povratnici iz Sirije neće u Salakovac?

fokus

Država još nema kompletnih informacija

Povratnici iz Sirije neće u Salakovac?

BiH još nije odlučila gdje će smjestiti svoje državljane koji se vraćaju sa ratišta na Bliskom istoku, a nisu tamo bili vojnici terorističkih organizacija. Radi se o ženama i djeci, o čemu su Dani iscrpno pisali u prošlom broju, a ideja koja se čula od državne ministrice za ljudska prava i izbjeglice Semihe Borovac da to bude Salakovac, nije prihaćena.
Još: predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je da državna vlada, prenijele su agencije, "nije raspravljala o tome da supruge i djeca pripadnika Islamske države budu smješteni u prihvatni centar za migrante Salakovac kod Mostara".
"To je ozbiljna tema za koju moramo da imamo veoma dobru pripremu i adekvatne informacije o kojem broju povratnika je riječ", rekao je Zvizdić početkom jula u Sarajevu.
Zvizdić je naveo da se iz područja pod kontrolom ISIL-a do sada u BiH vratilo 46 lica, a da se, prema informacijama koje ima, na stranim ratištima još nalaze 52 ili 54 državljanina BiH, od kojih su polovina žene i djeca.
"Moramo imati vrlo jasnu informaciju da li će se oni vratiti u BiH ili će ih preuzeti neko drugi", ocijenio je Zvizdić, te dodao da on o tome ne može dati više informacija.
Prema onome što se zna, trenutno u kampovima koje u Siriji kontroliše vojska sirijskih Kurda na povratak u BiH čeka nekoliko žena sa djecom.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.