DANI 1070 | 01.08.2019.

Božidar Jezernik

Piše: Božidar Jezernik

San je postao java, java je postala san

Feljton

Jugoslavija, zemlja snova (I)

San je postao java, java je postala san

Sjećanja i prisjećanja na vijek od stvaranja prve Jugoslavije, Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, iznjedrila su brojne manje ili više zanimljive zapise, od romansiranih biografija kralja, tada regenta, Aleksandra poput one Vuka Draškovića, do ozbiljnih istoriografskih radova koji taj period osvjetljavaju na različite načine. Učinilo nam se zanimljivim da u Danima prenesemo jedan, na nama razumljivim jezicima, manje korišten ugao - odnos Slovenaca prema toj državi slikan ponašanjima nakon atentata u Marselju 1934.

Sa promenom sadašnjosti prouzrokovanom promenom imena naroda promenila se i prošlost slovenačkog dela nekadašnjeg troimenog naroda. Ona više nije bila uvijena, već jasna, prava linija borbe Dobra i Zla. Promena priče o istorijskim događajima i značajnim ličnostima promenila je i značenje koje je pripisivano određenim događajima u prošlosti i njihovim akterima. Novo narodno ime i nova dinastija time su dobili solidne temelje u zamišljenoj dalekoj i zajedničkoj prošlosti.
Promenjena prošlost pak omogućila je i promenu identiteta. Slovenački deo troimenog naroda, dakle, trebalo je da nauči kako da prevaziđe sadašnjost i mitsku prošlost o kojoj je navikao da mašta kao privlačnoj budućnosti i to na način koji bi potvrđivao i promenjenu prošlost i identitet. Iz svečanih govora i prigodnih tekstova ne može se naći pouzdan odgovor na pitanje koliko široko je promenjena prošlost prihvaćena među ljudskim masama, niti je jasno i pouzdano to koliko je masovno oduševljenje učesnika svečanosti prilikom Kraljeve nedelje bilo duboko i trajno.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.