DANI 1070 | 01.08.2019.

Darko Omeragić

Piše: Darko Omeragić

Teški ovisnici o ruskom plinu

energetska kriza

Optimizam ili...: Za BiH cijev vodi samo preko Ukrajine

Teški ovisnici o ruskom plinu

Činjenice su sljedeće: ugovor o tranzitu ruskog gasa preko Ukrajine ističe 31. decembra, a druge cijevi kojim bi od tog datuma plin mogao biti dopremljen u Bosnu i Hercegovinu ne postoje. Ovo pitanje je s jedne strane ekonomsko, jer kako tvrde u Gazprom exportu, ova kompanija “želi da ispoštuje zahtjeve svojih klijenata i dopremi gas do BiH, Srbije i Mađarske”, a s druge političko (loši odnosi Rusije s Ukrajinom, SAD-om i EU) koji se lako mogu prelomiti preko naših leđa

Bosna i Hercegovina bi od 1. januara 2020. godine mogla ostati bez plina, ali to ne zavisi od nje same, nego od rezultata trilateralnih konsultacija na relaciji Rusija - Ukrajina - Evropska unija koji će, kako saznajemo iz izvora bliskih pregovaračima, biti održani u narednih nekoliko mjeseci.
Upravo zbog ovih konsultacija, informaciju da bismo 1. januara mogli ostati bez gasa još niko sa 100-postotnom sigurnošću ne može ni potvrditi, ni demantovati. Činjenice su sljedeće: ugovor o tranzitu ruskog gasa preko Ukrajine ističe 31. decembra, a druge cijevi kojim bi od tog datuma plin mogao biti dopremljen do BiH ne postoje.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.