DANI 1070 | 01.08.2019.

Adnan Demić

Piše: Adnan Demić

A da se stvarno udari po parama?

čudni li su izborni sokaci

Pamti li iko više šta znači U 9/09?

A da se stvarno udari po parama?

Vjerovatno zadeverani ozbiljnijim stvarima od takvih trivijalnosti kakve su omogućiti Mostarcima da sebi izaberu gradsku vlast ili, ne daj bože, provesti presudu Ustavnog suda BiH, bh. političari se grada od kojeg su sami napravili slučaj sjete tek povremeno, kad neko ispali nešto tipa “dogovor samo što nije”

Niz je specifičnosti koje su Mostaru davno još zalijepile nepopularnu etiketu Grad slučaj. Hrvatska agresija kasnije presuđena u Haagu srećom nije do kraja uspjela, makar ne u ovom gradu. Mostar nije etnički očišćen, istina, podijeljen je, a u prvim godinama nakon rata činile su ga dvije općine. Kasnije se sastojao od njih šest, tri u kojim je dominiralo hrvatsko stanovništvo, odnosno tri s dominacijom Bošnjaka.
Odlukom visokog predstavnika Paddyja Ashdowna u jesen 2004. općine su ukinute, u zgradama su ostala tek sjedišta u kojim je i danas moguće riješiti poneki administrativni problem, a Mostar je postao jedinstven grad u kojem se vlast kratko birala shodno pravilima koja je nametnuo upravo tadašnji visoki predstavnik.

I Pakt i Ustav

Posljednji izbori za gradonačelnika i Gradsko vijeće održani su još 2008.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.