DANI 1070 | 01.08.2019.

Đorđe Krajišnik

Piše: Đorđe Krajišnik

Kad ideologija uzjaše nauku

čitaj ako slova znaš

Akademsko šarlatanstvo, Nenad Veličković, Mas Media, Sarajevo, Fabrika knjiga, Beograd, 2019.

Kad ideologija uzjaše nauku

Knjiga Akademsko šarlatanstvo je vrijedan dokument koji prvi put javno, u ovom obimu, i iz prve ruke, obznanjuje razinu propasti univerzitetskog obrazovanja

Ruinirati do temelja jedno društvo, znači prije svega ruinirati njegov obrazovni sistem. Ako pogledamo ono što se u posljednjih dvadesetak godina desilo u rasponu od predškolskog do univerzitetskog obrazovanja u BiH, svakom objektivnom posmatraču biće i više nego jasno da je obrazovni sistem u ovoj zemlji doveden na veoma nizak nivo, dakle, ruiniran, a time su ovo društvo i ova kultura u svojoj akademskoj, naučnoj i intelektualnoj praksi duboko urušeni. U vremenu ratne i poslijeratne društvene tranzicije, u koju smo bandoglavo upali i u njoj još uvijek tavorimo, obrazovanje je, prije svega, postalo instrument etničkih, klerikalnih, ideoloških i stranačkih mehanizma oblikovanja pogodnog biračkog tijela.

Studija slučaja

Sve što ima veze sa obrazovanjem ovdje i danas, prolazi prije svega kroz iglene uši monoetničkih okulara (svaka etnoreligijska zajednica na svojoj strani) u kojima se pod krinkom obrazovanja i naučnosti vrši ideološka indoktrinacija, te nacionalistička homogenizacija mladih. Što će reći da je etniziranim ideološkim obrazovanjem, njegovom nefunkcionalnošću i neadekvatnošću, zastarjelim programima i standardima, lošim zakonskim rješenjima i obrazovnim politikama, učinjena nemjerljiva šteta, koju ćemo, čini se, tek imati priliku u punim njenim razmjerama sagledati.
Knjiga Akademsko šarlatanstvo (Nauka o književnosti i univerzitet u tranziciji – etnografski pristup) Nenada Veličkovića bavi se u svoj suštini upravo navedenim. Tačnije, Veličković putem svoje knjige, koja je jedna vrsta studije slučaja, analizira i pred čitaoca iznosi neke od ključnih problema univerzitetskog obrazovanja kod nas.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.