DANI 1070 | 01.08.2019.

Saša Rukavina

Piše: Saša Rukavina

Aluminij zaslužuje pravi menadžment

01.08. - Text glavni gore ia laboreperem face

Drama u Mostaru traje neopravdano dugo

Aluminij zaslužuje pravi menadžment

To je prokletstvo rokova u medijima: cijeli mjesec nakon gašenja Aluminija u onom privrednom dijelu drame ne dešava se ništa konkretno, a onda glavni akteri odluče da se sastanu i prvi put progovore u vrijeme kad ove strane već budu u štampariji, a prije nego što Dani stignu pred čitaoce. Zato se ne usuđujemo napisati čak ni da će sastanak predstavnika Vlade FBiH, većinskog vlasnika Aluminija, sa upravom kombinata i uz prisustvo sindikalaca biti održan.
Vladin uslov je, naime, da im uprava Aluminija prije tog sastanka dostavi informacije o stanju. Uprava je to, do zaključenja ovog teksta, odbijala. Zašto, pokušala je pisano odgovoriti Vladi po principu malo je haotično pa ne znamo šta se dešava, potom da zbog poznatog stanja nema tehničkih uslova da se odgovori i, na koncu, da se po Zakonu zna koje informacije mogu dobiti dioničari.
Zlobnici bi rekli da se nastavlja bahatost uprave, koja je dobrim dijelom nekadašnjeg giganta dovela do kraha, ali to spada u drugi od tri važna segmenta tekuće priče o Aluminiju. Prvi segment, privredni, već smo spomenuli i na njemu ćemo ovdje ostati.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.