DANI 1069 | 01.07.2019.

Saša Rukavina

Piše: Saša Rukavina

Vrti li para gdje burgija neće?

Vlast

Mjesec deveti, a državne vlade još ne(i)ma

Vrti li para gdje burgija neće?

Na površini i u sivoj zoni ništa se promijenilo nije - pozicije sa kojih se uvjetuje formiranje novog Vijeća ministara se ne mijenjaju, što je izgovor Parlamentarnoj skupštini i Predsjedništvu da rade tek malo više od ništa. A šta se dešava u crnim zonama, kakve informacije “razmjenjuju” gazde buduće nevoljke koalicije, tek ćemo vidjeti. Ako Dragan Čović opet nije loše informisan

Da ne bude zabune, na klizavom smo terenu: ako se desi čudo pa čelnik HDZ-a BiH i Doma naroda Parlamenta BiH Dragan Čović ovaj put pogodi, BiH bi novo Vijeće ministara mogla dobiti u vrijeme kad se ovi Dani štampaju. On je, naime, krajem pretposljednje junske sedmice za Avaz TV izjavio da bi državna vlada trebala biti formirana u “narednih sedam dana”.
“Što se tiče Vijeća ministara, uvjeta više ne može biti. Mi smo sve ono što je trebalo napraviti između sebe dogovorili”, rekao je Čović.

Stevandić moli PIC

Radilo se vrijedno: “ovih dana smo, jučer i prekjučer, razmijenili informacije i čini mi se da smo blizu dogovora”, ali je ipak i on oprezan: “to se meni nekoliko puta činilo, pa da ne bude opet da ne vidimo dobro aktuelnu situaciju”.
Dobro, još jednom nakon oktobarskih izbora prošle godine čuli smo od Čovića da “nema nijedne prepreke da vrlo brzo imamo sažetak plana rada budućeg predsjedavajućeg Vijeća ministara”, pa da Predsjedništvo BiH konačno ozvaniči SNSD-ovog mandatara Zorana Tegeltiju. Šta je do sada bila prepreka, znamo.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.