DANI 1069 | 01.07.2019.

Saša Rukavina

Piše: Saša Rukavina

uvodnik

Džaferovićev igmanski marš

Kad je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović zadnji put pogledao kartu gasovoda u Evropi? Dobro, Džaferović je pravnik, prezaposlen je čovjek i nema vremena za tako trivijalne stvari kao što su računi u vlastitom domaćinstvu, ali...
Bilo bi dobro da je pogledao tu kartu prije nego što je predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika optužio da krši Dejtonski sporazum time što je na nekom (dobro, ne može nešto biti nako ako su tu Vladimir Putin i Xi Jinping, ali nije bitno) ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu dogovorio da Gaspromov Turski tok uđe u BiH.
Jer, možda je pravnik, prezaposleni političar, sad u Predsjedništvu i prije toga, mandatima, u Parlamentarnoj skupštini potpuno u pravu da ni predsjedavajući Predsjedništva BiH ni predsjednik SNSD nema dejtonske ovlasti da dogovara takve poslove, ali, malo to prekasno kaže. Da je pogledao onu kartu iz prve rečenice, znao bi zašto.
Ta karta pokazuje da BiH u ovom trenutku gas fizički može dobiti samo iz Rusije preko Ukrajine, Mađarske, pa Srbije.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.